Ημέρες ασφάλισης

Υπολογισμός ημερών ασφάλισης


Το Ι.Κ.Α. στο κεφάλαιο 3 και στο κεφάλαιο 4 του Γεν. εγγράφου Γ99/112 του 2012 με ΑΔΑ: Β4ΛΨ4691ΩΓ-9ΩΧ (και συγκεκριμένα στις παραγράφους 3.2.και 3.3 & τις ειδικές περιπτώσεις του κεφαλαίου 4) ορίζει τα εξής:

  1. Μισθωτοί απασχολούμενοι με πλήρες ωράριο εργασίας
    Αν ο μισθωτός απασχολείται ή βρίσκεται όλες τις ημέρες του μήνα στη διάθεση του εργοδότη και αμείβεται με μισθό ανεξάρτητα εάν η επιχείρηση εφαρμόζει ή όχι το σύστημα της πενθήμερης εβδομάδας, θα του αναγνωρίζονται 25 ημέρες τον μήνα ακόμη και για τους μήνες που έχουν 24 ή 26 εργάσιμες ημέρες (σύνολο έτους 300 ημέρες ). 
      • Σε περίπτωση που ο μισθωτός εργάζεται και τις Κυριακές και για τις ημέρες αυτές πληρωθεί επί πλέον και δεν πάρει αντίστοιχες ημέρες ανάπαυσης (ρεπό),τότε του αναγνωρίζονται περισσότερες από 25 ημέρες, αν όμως πάρει αντίστοιχες ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) θα του αναγνωρισθούν 25 ημέρες
      • Σε περίπτωση που ο μισθωτός απασχολείται με πλήρες ωράριο εργασίας , αλλά μόνο ορισμένες ημέρες το μήνα και αμείβεται με μηνιαίο μισθό τότε:  
        • αν η επιχείρηση λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας (Δευτέρα –Σάββατο)θα του αναγνωρισθούν όσες ημέρες εργάζεται.
        • αν η επιχείρηση εργάζεται με το σύστημα της εβδομάδας των πέντε ημερών εργασίας ((Δευτέρα – Παρασκευή) και ο μισθωτός πραγματοποιεί 2 ημερομίσθια την εβδομάδα θα του αναγνωρισθούν όσες ημέρες πραγματικά εργάζεται αν όμως πραγματοποιεί 3 ημερομίσθια και άνω για κάθε εβδομάδα εργασίας θα του αναγνωρίζεται και 1 ημερομίσθιο επιπλέον.

  2. Μισθωτοί απασχολούμενοι με μειωμένο ωράριο εργασίας
    Αν ο μισθωτός απασχολείται όλες τις εργάσιμες ημέρες του μήνα ,αλλά με μειωμένο ωράριο τότε πρέπει να συγκρίνουμε τον ημερήσιο μισθό με το ποσό του τεκμαρτού ημερομισθίου(Τ.Η) της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης και τότε έχουμε:
      • Ημερήσιος μισθός ίσος ή μεγαλύτερος από το ποσό του Τ.Η. της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης ,τότε στον μισθωτό αναγνωρίζονται 25 ημέρες εργασίας αν η επιχείρηση εργάζεται όλες τις ημέρες του μήνα και 21 ή 22 ημέρες εργασίας αν η επιχείρηση εργάζεται 5νθήμερο,δηλαδή όσες πραγματικά εργάζεται.  
      • Αν ο ημερήσιος μισθός είναι μικρότερος από το Τ.Η. της πρώτης ασφαλιστικής τότε στον μισθωτό αναγνωρίζονται τόσες ημέρες εργασίας ,όσες προκύπτουν από τη διαίρεση του μηνιαίου μισθού με το ποσό του Τ.Η. της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης . Αν η επιχείρηση εφαρμόζει 5νθήμερο τότε δεν μπορεί να του αναγνωρισθούν περισσότερες από 21 ή 22 ημέρες. 
      • Αν ο μισθωτός απασχολείται μόνο ορισμένες ημέρες της εβδομάδας ,συγκρίνουμε και πάλι τον ημερήσιο μισθό με το ποσό του τεκμαρτού ημερομισθίου της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης και έχουμε: 
        • αν ο ημερήσιος μισθός είναι ίσος ή μεγαλύτερος από το ποσό του Τ.Η. της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης ,τότε αναγνωρίζονται στο μισθωτό τόσες ημέρες όσες πραγματικά εργάζεται
        • αν ο ημερήσιος μισθός είναι μικρότερος από το ποσό του Τ.Η. της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης, τότε αναγνωρίζονται στο μισθωτό τόσες ημέρες όσες προκύπτουν από τη διαίρεση του μηνιαίου ποσού του Τ.Η. της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης.

  3. Μισθωτοί απασχολούμενοι με ημερομίσθιο
    Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 των άρθρων 2 και 8 του Α.Ν. 1846/51 ως χρόνος ασφάλισης των εργαζομένων θεωρείται ο χρόνος κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι παρέχουν ασφαλιστέα εργασία και δικαιούνται αποδοχές. Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 18 του Κανονισμού Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι μισθωτοί που απασχολούνται με πλήρες ωράριο και αμείβονται με ημερομίσθιο, αναγνωρίζουν:
      • για κάθε εβδομάδα πλήρους απασχόλησης 6 ημέρες στην ασφάλιση, δηλαδή πέντε από πραγματική εργασία και μία ημέρα από προσαύξηση για την εργασία του Σαββάτου.
      • για κάθε εβδομάδα μη συνεχούς απασχόλησης τις ημέρες της πραγματικής απασχόλησης προσαυξημένες κατά μια ημέρα αν κατά την εβδομάδα αυτή απασχολήθηκαν τρεις τουλάχιστον ημέρες. Αν απασχολήθηκαν μια ή δυο ημέρες δεν γίνεται προσαύξηση