Υπολογισμός ημερών εργασίας

Υπολογισμός ημερών εργασίας σε περίπτωση απεργίας


Σύμφωνα με το άρθρο 23 του Ν.4024/ΦΕΚ Α226.pdf  (27 Οκτωβρίου 2011) (σελίδα 14,15) ορίζεται ότι:

Σε όλες τις περιπτώσεις αποχής των υπαλλήλων από τα καθήκοντα τους, ο μήνας λογίζεται για είκοσι πέντε (25) ημέρες. Τα ποσά από οποιαδήποτε περικοπή αποδοχών των υπαλλήλων, λειτουργών του Δημοσίου που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου αποδίδονται στους οικείους προϋπολογισμός από τους οποίους εκταμιεύτηκαν. 

Και σύμφωνα με την ΑΔΑ: 4574Η-8ΜΘ/2011 (σελίδα 23,24) ορίζεται ότι:

Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 23, σε κάθε περίπτωση περικοπής του υπαλλήλου, συμπεριλαμβανομένων και επιδομάτων εορτών και αδείας, λόγω αποχής από τα καθήκοντα του ή απεργίας, η περικοπή αυτή υπολογίζεται  στο 1/25 των μηνιαίων αποδοχών για κάθε ημέρα απουσίας.

Οι υπάλληλοι που βρίσκονται: α) σε άδεια χωρίς αποδοχές και β) στην περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας, θα αναφέρονται ως μισθοδοτούμενοι από την Υπηρεσία του, χωρίς να διενεργείται καμία κράτηση (υπέρ ασφαλιστικών ταμείων, κύριας σύνταξης κ.λ.π.).

Τονίζεται, ότι οι ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη που αναλογούν στο διάστημα εκείνο της απουσία των υπαλλήλων λόγω άδειας άνευ αποδοχών, το οποίο (διάστημα) λογίζεται συντάξιμο, παρακρατούνται κανονικά από τις αποδοχές, των επόμενων , από την επάνοδο του υπαλλήλου στην υπηρεσία, μηνών και βαρύνουν εξ ολοκλήρου τον  υπάλληλο. Στην περίπτωση απεργίας, στην έννοια της οποίας υπάγονται και οι στάσεις εργασίας, γίνεται περικοπή για κάθε μέρα, των μεικτών μηνιαίων αποδοχών, συμπεριλαμβανομένης και της συντάξιμης εργοδοτικής εισφοράς. Για τις στάσεις εργασίας θα περικόπτονται  τόσα ωρομίσθια όσες είναι οι ώρες στάσης εργασίας.

 

Διευκρινίσεις:

Η παράγραφος 3. αφορά τις περιπτώσεις όπου ο υπάλληλος θέλει να προσμετρηθεί το διάστημα απουσίας του στις συντάξιμες μέρες του. Σε αυτή την περίπτωση διευκρινίζεται πως ο υπάλληλος αυτος επιβαρύνεται εξολοκλήρου τις εισφορές και του εργαζόμενου και του εργοδότη, για το διάστημα αυτό. 

Η άδεια ανευ αποδοχών αντιμετωπίζεται σαν μία συνολική παύση της εργασίας και όχι σαν μια μεμονομένη αποχή.  Η άδεια άνευ αποδοχών εγκρίνεται μόνο κατόπιν ειδικού αιτήματος και για ειδικούς λόγους. Ο υπάλληλος έχει δικαίωμα σε άδεια ανευ αποδοχών 1 μήνα/ έτος  (σε ειδικές περιπτώσεις αυτό μπορεί να φτάσει κάποια χρόνια) . Υπολογίζεται στις 30 μέρες και περιέχει και τα Σαβατοκύριακα. 

Περικοπές αποδοχών


Νόμος 23 Δεκεμβρίου 2003 ΦΕΚ Α 297

"Μισθολογικές ρυθμίσεις λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και αντίστοίχων της Ελληνικής Αστηνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος (...)"

Άθρο 25 

Σε όλες τις περιπτώσεις αποχής των υπαλλήλων από τα καθήκοντά τους, πλήν της απεργίας, ο μήνας λογίζεται για τριάντα (30) ημέρες. 

Σε περίπτωση απεργίας ο μήνας λογίζεται για εικοσι πέντε (25) ημέρες. 

Υπολογισμός ημερών εργασίας και ασφαλισης και περικοπές σε περίπτωση άδειας άνευ αποδοχών


Η αδεια άνευ αποδοχών αντιμετωπίζεται σαν πλήρη απουσία από τα καθήκοντα. Υπολογίζεται σε 30 μέρες, μαζί με τα Σαβατοκύριακα. 

Εστω εργαζόμενος έχει άδεια από τις 01/10/2020 με επιστροφή στην δουλειά του στις 12/10/2020 (Δευτέρα). Ο υπάλληλος έχει βασικό μισθό 1000 ευρω. 

Λύση:

Οπως και στις περιπτώσεις παύσης/μετακίνησης/νέου διορισμού, η περικόπή μισθού θα υπολογιστεί στις 30 μέρες. Αφού έχει λείψει 11 μέρες (δηλαδή κάτω από 15) θα υπολογιστούν οι μέρες που έλειψε και θα αφαιρεθούν από τις 30. 

Απουσίασε 11 μέρες. Δηλαδή θα λάβει μισθό για 19.  Που ισουται με 19 * 1000/30 = 633,33 . 

μέρες εργασίας = 19

μέρες ασφάλισης = (19*25)/30 = 16