Αρνητικές μισθοδοσίες. Συμψηφισμός τελευταίας μισθοδοσίας.
Το ζήτημα προκύπτει επειδή στο Δημόσιο υπάρχουν υπαλληλοι που προπληρώνονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν συμβαίνει συχνά ότι ο υπάλληλος πρώτα λαμβάνει τον μισθό του και έπειτα λήγει η σχέση εργασίας του. Σε αυτές τις περιπτώσεις μένει να τακτοποιηθεί το ποσό που έχει λάβει.
Αν και το σύστημα της ΕΑΠ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να επιστραφούν χρήματα από τον υπαλληλο στο οργανισμό, μπορεί ωστόσο υπό συνθήκες να χρησιμοποιηθεί ώστε τακτοποιηθούν οι ασφαλιστές εισφορές του.
Στη συνέχεια δίνουμε ένα παράδειγμα ώστε να γίνει κατανοητός ο τρόπος τακτοποίησης:
Έστω ότι ένας υπάλληλος έχει πληρωθεί τον Σεπτέμβριο (οι πληρωμές γίνονται τον Αύγουστο) και στην συνέχεια 10 Σεπτεμβρίου να παραιτηθεί.
Σε αυτήν την περίπτωση έχει λάβει ο ίδιος χρήματα που πρέπει να επιστραφούν, και έχουν πληρωθεί χρήματα στους ασφαλιστικούς φορείς στο όνομα του από τον ίδιο (εισφορές εργαζόμενου) και από τον οργανισμό (εισφορές εργοδότη).
Το PaySlip μπορεί να μας βγάλει την αρνητική μισθοδοσία (με την διαδικασία των αναδρομικών) την οποία πρέπει εμείς να χωρίσουμε σε 2 μέρη.
Τμήμα Α: Αυτό που μπορεί να περάσει από την ΕΑΠ και να συμψηφίσει τις ασφαλιστικές κρατήσεις.
Τμήμα Β: Αυτό που θα μείνει να εκκαθαριστεί στο ταμείο του οργανισμού από τον εργαζόμενο.
Ξεκινάμε φτιάχνοντας την αρνητική μισθοδοσία. Όπως εδώ:
σώζουμε ολόκληρη την μισθοδοσία για το αρχείο μας.
πάμε στην μισθοδοσία και σβήνουμε όλες τις αποδοχές καθώς και τα ποσά της εφορίας.
Στην ίδια μισθοδοσία περνάμε ένα ποσό που το ονομάζουμε "Αντισταθμιστικό ποσό για Ε.Α.Π." το οποίο πρέπει να ισούται με τις εισφορές εργαζόμενου. (το ποσό που θα περάσουμε είναι αρνητικό!)
Πατάμε αποθήκευση και εκκαθαρίζουμε κανονικά.
Το συνολικό ποσό για αυτήν την μισθοδοσία πρέπει να είναι μηδέν.
έτσι ολοκληρώνεται το “τμήμα Α” της μισθοδοσίας αυτής η οποία θα εκκαθαριστεί μέσω της ΕΑΠ (εφόσον υπάρχουν τα απαραίτητα ποσά στις εισφορές των ταμείων για να καλύψουν τις επιστροφές).
Το δεύτερο τμήμα της μισθοδοσίας διαχειρίζεται το εναπομείναν ποσό που πρέπει να επιστρέψει ο μισθοδοτούμενος. Η εξόφληση του ποσού αυτού δεν γίνεται μέσω της ΕΑΠ, αλλά σύμφωνα με τις διαδιακασίες του κάθε οργανισμού.
Στο παράδειγμά μας, ο μισθοδοτούμενος έλαβε 1076,60 εκ των οποίων τα 209,29 θα τα επιστρέψει μέσω ΕΑΠ . (στην ουσία δεν θα πάρει πίσω τις εισφορές που έδωσε προς τα ασφαλιστικά ταμεία).
Επομένως περισσεύουν 1076,60-209,29= 869,31 ευρώ που θα πρέπει να επιστρέψει στον Εργοδότη του.
*Η εκκαθάριση των ποσών της εφορίας θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του χρόνου.